Soki wyciskane? Tylko dzięki profesjonalnej prasie do owoców

Soki wyciskane? Tylko dzięki profesjonalnej prasie do owoców

Prasa do owoców to jedno z najstarszych urządzeń, którym pozyskiwano sok owocowy. Używano jej już w okresie średniowiecza. Wówczas pracy służyły do produkcji nie tylko soków, co półproduktów, z których następnie wytwarzano wino, nalewki lub inne napoje owocowe. We Francji czy Hiszpanii prasy do owoców były używane w specjalnych zakładach tłoczarskich. Były one tak popularne, że do dziś w niektórych regionach tych krajów używane niemal niezmienione konstrukcyjnie prasy do owoców.

Prasy owocowe obecnie

Dziś prasy owocowe to urządzenia najczęściej koszowe, z których pozyskuje się sok na zasadzie tłoczenia. Specjalne śruby wywierają nacisk o odpowiedniej sile na owoce, dzięki czemu wyciskają z nich sok. Owoce, które znajdują się w koszu są gniecione i same uwalniają sok, który specjalnymi odprowadzającymi kanałami dostaje się do odrębnych komór.

Takie prasy owocowe pracują najczęściej dla fabryk lub zakładów produkcyjnych, które wyciskają sok niezbędny do produkcji win. Pewnym mitem jest też stwierdzenie, że prasy owocowe wydajniej pracują tylko przy wyciskaniu soku z owoców miękkich. Dziś możemy spotkać niezwykle solidne i bardzo wydajne prasy owocowe, których używa się do pozyskiwania soku z owoców twardych (jabłka, gruszki). Jednak takie prasy pracują najczęściej na owocach twardych, już ugotowanych.

Prasy owocowe wyciskają sok z owoców wydrylowanych

Z owoców pestkowych także dzięki prasie, można pozyskiwać znaczne ilości soku. W przypadku wiśni czy śliwek wystarczy je wcześniej wydrylować i umieścić gotowy produkt w prasie owocowej. Ona wykona pozostałą pracę. Będzie w stanie pozyskać sok, nawet w większych ilościach niż nie jednak przemysłowa wyciskarka do owoców.

Prasy do owoców są także wykorzystywane przy wyciskaniu soków z owoców bzu, jeżyn czy aronii. Oczywiście najczęściej prasa owocowa wyciska sok z winogron. Obecnie można nabyć nawet modele, typowe do pozyskiwania właśnie soku z winogron.

Ile kilogramów winogron należy użyć, aby pozyskać butelkę wina?

Zaletą prasy owocowej jest fakt, iż można jej używać zarówno przy produkcji soków z 1 kg owoców jak i z 30 kg. Wszystko zależy od naszych aktualnych potrzeb. Jeśli zamierzamy produkować wino do własnych potrzeb to wystarczy zainwestować w prasę do owoców o pojemności kosza nieprzekraczającej 8 litrów.

Jednak, aby mieć ogólny zarys możliwości prasy do owoców, można posłużyć się prostym przykładem. Najczęściej do wyprodukowania soku do wina (25 litrów) potrzeba mniej więcej 30 kg owoców. Oczywiście sok pozyskujemy po nawet kilkukrotnym tłoczeniu go w prasie.

Zatem jeśli zamierzacie zainwestować w prasę do owoców, należy przede wszystkim zastanowić się ile soku lub zacieru do wina zamierzacie produkować. Naturalnie im większa pojemność kosza czy beczki to większa pewność wydajniejszej pracy na konkretnym owocu. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, iż dobra prasa do owoców wyciśnie sok nawet z 1 kg owoców! Wszystko, więc zależy od naszych potrzeb dotyczących wyciskania soków.

Ręczne czy mechaniczne prasy do owoców?

Obecnie zdecydowanie najwięcej jest mechanicznych pras do wyciskania owoców. Można oczywiście spotkać także ręczne, ale są one nie tyle słabsze jakościowo, co zwyczajnie w świecie czas przy produkcji soku z użyciem tego typu prasy zdecydowanie się wydłuża. Prasy do owoców z ręcznym mechanizmem, są dość popularne w niewielkich winnicach lub lokalnych firmach produkujących soki, nalewki lub napoje owocowe. Dość powszechne jest stosowanie ręcznych pras do owoców w zakładach, które produkują sok czy wina tradycyjnymi metodami. Coraz częściej niewielkie ręczne prasy do owoców są spotykane także w gospodarstwach agroturystycznych czy ośrodkach wczasowych, które serwują dania i napoje regionalne.

Prasa owocowa dla Ciebie

Na pytanie czy warto posiadać własną prasę owocową odpowiedź brzmi: to zależy. Najlepiej odpowiedzieć sobie na pytanie ile wina czy soków pijemy, przetwarzamy lub sprzedajemy. Jeśli nasze spożycie soków lub wina, nie przekracza średniej rocznej konsumpcji na statystycznego Polaka to lepiej jest zainwestować w dobrą wyciskarkę niż w prasę do owoców.

Trzeba pamiętać, iż prasy owocowe, to urządzenia masywne, a do produkcji soków czy wina z użyciem tego typu sprzętu potrzebne jest osobne pomieszczenie. Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie prasy do owoców, warto zastanowić się nad tym, ile tak naprawdę napojów owocowych zamierzamy produkować. Jednak bez wątpienia prasa owocowa, to maszyna niezwykle wygodna, przy produkcji soków, nalewek czy wina. 

Wpis utworzony 2015-03-17 Blog 3815

Zapisz się na newsletter

Adres email:

OKAZJA, PREMIERA, NOWOŚĆ, WYPRZEDAŻ.

Zapisz się na newsletter. Nie przegap żadnej okazji!

Zapraszamy!