Wyciskać sok czy pozyskiwać nektar? Co jest zdrowsze?

Wyciskać sok czy pozyskiwać nektar? Co jest zdrowsze?

Większość z nas zapewne nie za bardzo orientuje się czym tak naprawdę jest sok a czym nektar? Czy napój owocowy może być tym samym co wyciśnięty sok? Który sok jest najlepszy i czy data ważności może mieć wpływ na jego odżywcze wartości? Postaramy się obalić kilka mitów.

Nektar to nie sok!

Różnica między nektarem a sokiem jest jedna i zasadnicza: nektar to sok, ale rozcieńczony z wodą! Dlatego jeśli spotkacie się z nazewnictwem ‘100% naturalny nektar’ czy ‘nektar wyciśnięty z samych owoców’ to prawda w tych stwierdzeniach jest jedynie połowiczna.

Nektar oprócz tego, że jest rozcieńczonym sokiem, to niemal zawsze posiada jakieś ‘upiększenia’ w postaci dodatkowej ilości cukru, emulgatorów czy barwników. Procentowa ilość soku jest zależna od wyciskanego owocu. Unia Europejska reguluje to ustawą w której możemy przeczytać na przykład:

Nektar to połącznie świeżo wyciśniętego soku i wody w nie mniejszych proporcjach niż 25 do 75 (25% soku – 75% wody)

Oczywiście nie oznacza to, że nektar jest zły i nie powinno się go spożywać. To nie prawda, a najlepszym przykładem na to stwierdzenie niech będzie przykład soku ze świeżo wyciśniętej czarnej porzeczki. Gdyby wycisnąć z niej sam sok, byłby on wyjątkowo kwaśny, dlatego producenci w przypadku tego owocu, muszą przy produkcji soków czy nektarów korzystać z domieszki wody. Poprawia to nie tylko cierpkość samego soku, ale także nie powoduje zakwaszenia organizmu. Taki świeżo wyciśnięty sok z czarnej porzeczki, nie jest tak łatwo przyswajalny przez organizm, dlatego trzeba dołączyć do niego pewne ilości wody.

Najlepszy sok – tylko świeżo wyciśnięty

(NFC – not from concetrate) to określnie soków z tak zwanej grupy ‘bezpośrednio wyciśniętych z owoców’. Taki sok może być co najwyżej pasteryzowany i to w odpowiednich warunkach. Jednak najlepsze soki z tym określeniem to takie, z krótkim terminem ważności, najczęściej jednodniowe. Są wyciskane z samych owoców, najczęściej przy użyciu przemysłowych wyciskarek i nie można przetrzymywać ich dłużej niż jedną bądź dwie doby (w zależności z jakiego owocu wyciskamy sok).

Oczywiście sok możemy także pozyskiwać z tak zwanych produktów odtworzeniowych. Taki produkt jest pozyskiwany za pomocą odparowania z soku wody. Następnie tworzy się coś na wzór ‘ciała stałego’. Później po dodaniu miazgi owocowej, różnego rodzaju aromatów oraz oczywiście wody, powstaje sok z zagęszczonego produktu wyciśniętego z owoców. Jest to najpopularniejsza forma soków dostępnych obecnie na rynku.

Napój owocowy nie ma nic wspólnego z wyciśniętym sokiem lub nektarem

Napój owocowy nigdy nie będzie sokiem ani nektarem. Jeśli znajdziecie na pudełku lub kartonie informację: 100% naturalny napój owocowy, to taką informację można włożyć między bajki. Natomiast kłamstwem można określić także często pojawiające się wzmianki: 100% napój owocowy z samych owoców!

Liczba 100% jest w tym przypadku czymś w rodzaju promocji. W podświadomości widzimy sumę 100% i nie zawsze do końca zagłębiamy się w dalsze treści. Aby nie rozwodzić się nad tą definicją wystarczy pamiętać iż nie istnieje napój owocowy w 100% naturalny! Ogólnie należy przyjąć, że napój owocowy to nie sok ani nektar, a już na pewno nie jest to sok wyciśnięty. Jest to rodzaju, bardzo często chemicznie przetworzonego soku z dużą domieszką cukru, barwników czy substancji aromatycznych.

Zwracaj uwagę na informację zamieszczone na kartonie soku

Największą zaletą wyciskanych soków jest ich świeżość i maksymalna ilość substancji odżywczych. Minusem jest krótka data ważności.

Nektary to soki rozcieńczone z wodą. Nawet jeśli mówimy o ‘świeżym nektarze owocowym’ to trzeba pamiętać, że mówimy tu o soku świeżo wyciśniętym z większą lub mniejszą domieszką wody wzbogaconej w substancje aromatyczne, cukry czy barwniki.

Napoje owocowe, mają z sokami (także wyciśniętymi) niewiele wspólnego. Co najwyżej można tu mówić o pewnym procencie soku i to nie koniecznie tego świeżo wyciśniętego.

Dobra wyciskarka gwarancją pozyskania świeżego soku

Sok naturalny, świeży a do tego zdrowy najlepiej jest pozyskać z owoców wyciśniętych przy pomocy wyciskarki, blendera lub sokowirówki. Mamy wtedy absolutną gwarancję, że sok który będziemy spożywać jest zdrowy a dodatkowo w pełni zaspokoi nasze potrzeby odżywcze. Warto też pamiętać o tym, iż obecne prawo unijne zobowiązuje producentów soków, nektarów czy napojów owocowych do umieszczania informacji o pełnym składzie i dacie ważności danego produktu. Możemy dzięki temu dokładniej rozgraniczyć który sok jest najlepszy, a przy okazji więcej dowiedzieć się o sposobie jego wyciśnięcia (w domyśle pozyskania).

Pełną gwarancję świeżości naszego soku, mamy tylko wtedy gdy posiadamy odpowiednio dobrą wyciskarkę. Tylko ona zapewni nam sok, na odpowiednim poziomie odżywczym.

Wpis utworzony 2015-03-17 Blog 1280

Zapisz się na newsletter

Adres email:

OKAZJA, PREMIERA, NOWOŚĆ, WYPRZEDAŻ.

Zapisz się na newsletter. Nie przegap żadnej okazji!

Zapraszamy!