Wyciskarka do skoków, czyli zdrowie na co dzień

Wyciskarka do skoków, czyli zdrowie na co dzień

W czasach mnożących się budek z hot-dogami, sieci fast-foodów i wielogodzinnej, stresującej pracy, ludzie coraz częściej zapominają o podstawowej rzeczy, wpływającej na ich zdrowie – odpowiednim żywieniu. Podstawowe zasady niby każdy zna: nie jeść zbyt tłusto, wprowadzać do diety warzywa i owoce, jeść częściej, a małymi porcjami itp. Ale czy stosujemy się do tego?

Czasem nie ma takiej możliwości, a czasem (nie oszukujmy się) po prostu nam się nie chce. Ale ostatnio można zauważyć nowy trend – coraz większe zagrożenie chorobami cywilizacyjnymi zaczyna powoli zmieniać nastawienie i ludzie coraz częściej zaczynają szukać choć odrobiny zdrowia w codziennej diecie. A jak nie możemy zjeść odpowiedniego śniadania, albo domowego obiadu, to możemy chociaż wypić sok ze świeżo wyciskanych owoców.

Ale tutaj pojawia się kolejna kwestia – pieniądze. Tak zwane „soki jednodniowe”, naturalne, bez konserwantów, są bardzo drogie. Nie każdego stać na to, żeby na co dzień wypić dwie-trzy szklanki takiego soku. Na szczęście jest inna metoda – taki napój możemy sobie przyrządzić sami. 

Dlaczego akurat wyciskarka do soków?

Na rynku istnieje już tak wiele wyciskarek do soków, że każdy może wybrać coś dla siebie – zarówno pod względem jakości, jak i ceny. Od urządzeń w całości plastikowych za kilkaset złotych, po wyciskarki do soków w całości zrobione ze stali nierdzewnej, których cena może osiągnąć nawet kilka tysięcy. Każda przyrządzi nam całkiem dobry sok, co najwyżej krócej nam posłuży, tego soku będzie nieco mniej lub trochę bardziej pomęczymy się przy myciu urządzenia.

Chcielibyśmy jednak zwrócić tutaj uwagę na pozorną oszczędność jaką jest alternatywa w postaci sokowirówki. Dlaczego powinniśmy wybrać akurat wyciskarkę do soków, a nie sokowirówkę? Jaka jest różnica? Wszystko to, co powinniście wiedzieć na ten temat zebraliśmy w poniższej tabeli:

 

Sokowirówka

Wyciskarka do soków

Efektywność

Zasadą działania sokowirówki jest pozyskiwanie soków w procesie siekania owoców i warzyw i oddzielania go od pulpy za pomocą siły odśrodkowej. Oznacza to, że nieposiekana część produktu wciąż ma w sobie mnóstwo soku, który jest marnowany razem z wyrzuceniem resztek.

Wyciskarka do soków nie rozcina produktu, ale tłoczy sok z przestrzeni międzykomórkowych tkanki łącznej. Jednym słowem miażdży owoc, pozyskując tym samym kolejne krople pożywnego soku z każdej tkanki warzywa czy owocu, ograniczając marnotrawstwo.

Głośność podczas pracy

Sokowirówka podczas pracy generuje niesamowity hałas, który z czasem skutecznie zniechęca do częstego jej używania.

Wyciskarki do soków, takie jak innowacyjny model Whole Juicer marki Kuvings, działa tak cicho, że można by ich używać nawet w sypialni.

Jakość soku

Rozcinanie produktu nożykami sokowirówki powoduje szybkie unieczynnienie się wartościowych składników odżywczych, a powodujące działania siły odśrodkowej obroty sprawiają, że temperatura soku rośnie, a co za tym idzie sok już przy etapie produkcji utlenia się. W efekcie jakość takiego soku jest bardzo niska.

Powolne zgniatanie produktów powoduje, że sok nie traci swoich wartości odżywczych i nawet przez kolejne 48 godzin nie rozwarstwi się i będzie świeży jak zaraz po wyciśnięciu

Wygoda obsługi

Każdy produkt włożony do sokowirówki należy wcześniej obrać. Ponadto nie ze wszystkich warzyw da się za pomocą sokowirówki wycisnąć sok (tzw. warzywa zielone – seler, szparagi, rzeżucha itp.)

Dzięki wyciskarce do soków nie musimy przejmować się obieraniem i wyciśniemy sok z praktycznie każdego warzywa czy owocu. Dodatkowo najnowszy model marki Kuvings (Whole Juicer) pozwala włożyć do urządzenia cały owoc, dzięki czemu oszczędzamy kolejne minuty na krojenie go.

Konserwacja

Mokra pulpa, pełna niewyciśniętego soku, zatyka wiele miejsc. Sokowirówkę należy więc rozebrać i skrupulatnie umyć przed kolejnym użytkowaniem.

W większości wyciskarek do owoców istnieje specjalny pojemnik lub otwór, który od razu usuwa niewykorzystane resztki produktu. Samo umycie wyciskarki to 2-3 minuty.

 

Jak widać kupienie nieco tańszej sokowirówki pozwoli nam uzyskać świeży sok, ale nie najwyższej jakości, nie ze wszystkich produktów i przede wszystkim aby go pozyskać będziemy musieli się trochę namęczyć (zarówno w trakcie jak i po zrobieniu soku). Dlatego w tym wypadku zdecydowanie lepiej jest zainwestować w wyciskarkę do owoców, która wykorzystuje zupełnie inną technologię wytwarzania i daje nam wieloletnią gwarancję jakości – zarówno wyciśniętego za jej pomocą napoju, jak i trwałości samego urządzenia.

Wpis utworzony 2015-06-25 Blog 1113

Zapisz się na newsletter

Adres email:

OKAZJA, PREMIERA, NOWOŚĆ, WYPRZEDAŻ.

Zapisz się na newsletter. Nie przegap żadnej okazji!

Zapraszamy!